Salting av fisk (Laks)
Publisert den 15. oktober 2018 av oss i Holmsmoker!

Etter å ha forsøkt mange ulike måter å salte fisken på, er tørrsalting det absolutt beste for meg.
På fileter på 1 kg bruker jeg:
- 1 ss sukker
- 2 ss salt.
En toppet måle-ss tilsvarer ca 30g.
Er filetene 1,5 kg blir det:
- 1,5 sukker
- 3 salt.
Og 2 kg, da bare dobler jeg. Osv.
Disse målene med sukker/salt gir akkurat nok salt, og fisken skal derfor ikke skylles i vann etterpå. Filetene ligger på rist. Først sukker. Når sukkeret er vått, er det salt. Mest der fisken er tykkest. Ristene ligger så opp mot et døgn på benken i romtemperatur.
Nå er sukker/salt trukket inn og fisken avgir ikke mer væske. Allerede nå er tørkeprosessen godt i gang. Da flytter jeg fisken inn på kjøla for videre tørking og utjevning av sukker/salt. Her ligger de ca et døgn til. Da er de klar for røyking.
Konsistensen på fisken (laksen) blir på denne måten helt perfekt. Ikke for bløt, men fast og fin i fisken. Saltsmaken blir også helt perfekt. Jeg synes dette er en rask, enkel og grei måte å salte på. Etter hvert lærer man fort hvor mye filetene veier og hvor mye sukker/salt man skal strø på.