Salting av fisk (Laks)

Bilde av saltet laks

Etter å ha forsøkt mange ulike måter å salte fisken på, er tørrsalting det absolutt beste for meg.

På fileter på 1 kg bruker jeg:

  • 1 ss sukker
  • 2 ss salt.

En toppet måle-ss tilsvarer ca 30g. 

Er filetene 1,5 kg blir det:

  • 1,5 sukker
  • 3 salt.

Og 2 kg, da bare dobler jeg. Osv.

Disse målene med sukker/salt gir akkurat nok salt, og fisken skal derfor ikke skylles i vann etterpå. Filetene ligger på rist. Først sukker. Når sukkeret er vått, er det salt. Mest der fisken er tykkest. Ristene ligger så opp mot et døgn på benken i romtemperatur.

Nå er sukker/salt trukket inn og fisken avgir ikke mer væske. Allerede nå er tørkeprosessen godt i gang. Da flytter jeg fisken inn på kjøla for videre tørking og utjevning av sukker/salt. Her ligger de ca et døgn til. Da er de klar for røyking.

Konsistensen på fisken (laksen) blir på denne måten helt perfekt. Ikke for bløt, men fast og fin i fisken. Saltsmaken blir også helt perfekt. Jeg synes dette er en rask, enkel og grei måte å salte på. Etter hvert lærer man fort hvor mye filetene veier og hvor mye sukker/salt man skal strø på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *