Holmsmoker gir lite røyk?

Har sett en klage på Facebook at Holmsmoker gir lite røyk. Får ikke dette til å stemme. Jeg fyller ganske store skap helt tett med tykk fin røyk. Men vær klar over at Holmsmoker er konstruert for å være økonomisk i bruk. Den skal være enkel å bruke, enkel å rengjøre og klare seg selv uten hjelp.

Bruker du Holmsmoker behøver du ikke å ha mye produksjon av røyk for å få skapet tett med røyk. Men det er viktig å ha et ganske tett skap. Og røyken skal inn nede og ut oppe. Har man et skap som lekker både her og der, kan det være vanskelig å få det tett med røyk.

Det presiseres ofte på tråden hvor viktig det er med meget god lufting på røykhuset. Ellers blir det sur røyk og produktet surt. Sur røyk har jeg ALDRI opplevd med Holmsmoker, så jeg uttaler meg bare om bruken av denne.

Vil her komme med noen erfaringer jeg har gjort under utviklingen av Holmsmoker.

  • Skapa jeg har brukt har vært uten lekkasjer av røyken.
  • Luft/røyk har bare kommet inn der Holmsmoker er koplet. Lavest på skapet, og ingen andre ekstra ventiler.
  • Røyk ut har gått gjennom taket eller siden høyt oppe. Alltid gjennom regulerbar ventil. 10cm.(stjerneventil)
    Ingen ekstra ventiler.

Har alltid røkt med dette som utgangspunkt. Med full åpning på utslippsventilen går røyken raskt gjennom skapet, men drar da også med seg mer/annen luft ut. Denne lufta kommer inn der som den brukte spona kommer ut. Jeg kaller det «falsk luft». Det blir da mindre røykfylt i skapet..

Vanligvis kjører jeg med ventilen halvveis åpen, men kanskje finstiller litt etter vær og vind. Har også forsøkt med ventilen bare litt åpen. Men da kommer det røyk ut der spona kommer ut. Da åpner jeg mer og mer til det stopper. Pluss åpne ennå litt. Det er uheldig om det kommer for mye røyk ut her. Unntaket er om det en del vind. Da vil det alltid komme noen gufs.

Hva gjør jeg galt siden jeg aldri klarer å få til sur røyk? Har de siste åra røkt langt over 1000kg laks for fiskere og andre. Ikke fått en eneste klage. Bare at dette er den beste røykelaksen de har smakt. Og de kommer tilbake år etter år.

Jeg oppfordrer de som synes det kommer lite røyk i skapet, til å forsøke det samme. Vet ikke om noen andre Holmsmokere har gjort samme erfaringene, men det hadde vært artig å høre.

På bildene under ses ulike utslippsmåter, men bare en enkel ventil. Det ene bilde viser en provisorisk pipe plassert over Stjerneventilen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *