Jerky

Jerky er en amerikansk kjøtt snacks, som har lavt innhold av fett og kalorier. Jerky inneholder mye protein, slik at det er en populær rett blant turgåere, jegere, klatrere og folk på farten. Indianerne har laget jerky av kjøtt de jaktet, og som ikke kunne oppbevares på annen måte.

Europeiske innvandrere oppdaget raskt fordelene med jerky. Lett å lagre og lett å transportere.
Jerky kan lages av alle typer kjøtt, fra bøffel til hval. Storfe og vilt er best. Kjøttet ble skåret i strimler og hengt til tørk i sola. Kjøttet mister sin fuktighet og tørker, men beholder sine gode kvaliteter.

Frys kjøttet/hjertet og ta det opp. Når det nesten er tinet, så skjær det opp i 10cm lange strimler på ca. 3-4 X 10-12mm. Når det er halv tinet er det mye lettere å skjære tynne skiver. Sener og fett bør fjernes i størst mulig grad.

Bland kjøttet godt i marinaden og la stå i 12 timer.

La det renne av seg i en sil og legg strimlene ved siden av hverandre på en rist for å tørke. Dette bør være et tørt, temperert sted. Jeg har brukt et oppholdsrom eller kjøkken hver gang, og det er helt greit. Ikke vær redd for at kjøttet skal bli ødelagt. Det blir fort en hinne utenpå som hindrer bakteriene i å formere seg. Det vil dryppe litt til å begynne med, så legg noe under.

Kaldrøyk en time eller to om du ønsker.

Holdbarheten øker med tørrheten, men pass på så det ikke blir for tørt. Det skal ikke brekke i to om du bøyer det.
Oppbevar det tørka kjøttet i en boks med 2 cm hull på toppen. Uten lufting risikerer man at det blir mugg.
Skulle det bli for tørt, så dypp en neve med strimler raskt under vann og rist godt. Legg de i en plastpose i 8-10 timer, og de er passe myke.Tørka kjøtt med litt smak er nydelig å gå å knaske på som turmat.

Kan med god margin oppbevares 3 uker i stuetemperatur, 4 måneder i kjøleskap og minst 8 måneder i frysa. Er man nøye med å fjerne fett og sener, vil holdbarheten øke ennå mer. Fettet gjør at det kan harskne.

Her er 2 gode marinade oppskrifter:

Sur-søt jerky

 • 1 kg rådyr eller annet kjøtt, kutt i tynne strimler
 • 1 ts. sort pepper, grov
 • 1 ts løk pulver
 • ½ ts. hvitløk pulver
 • Snev sennep (valgfritt)
 • 1 dl vann
 • 3 ss. eddik
 • 2 ss brunt sukker
 • 1 ss Worcestershire saus eller soya saus
 • 1 ss salt
 • 5 ss Eplesaft, ublandet
 • Mariner

Hot & Sweet jerky

 • 1 kg rådyr eller annet kjøtt, kutt i tynne strimler
 • 100 g sirup
 • 120 g brunt sukker, 2 dl
 • 1 ss sukker
 • 2 ts cayenne pepper
 • 2 ts salt
 • 5 ss Eplesaft, ublandet
 • Mariner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *